4 dingen die je kunt gaan doen na je studie

Na vele uren in de boeken heb je eindelijk het gewilde papiertje in je handen!
Maar wat is de volgende stap? Als jij daar nog niet helemaal uit bent beschrijven we in dit artikel een aantal interessante opties voor je!

Verder studeren
Ben je er wel klaar voor om al aan het werk te gaan? Zo niet dan is het misschien interessant voor je om een nieuwe of vervolgstudie op te pakken!

Wanneer je doorstudeert vergroot je natuurlijk ook je kansen op de arbeidsmarkt, wat de zoektocht naar een baan in de toekomst makkelijker kan maken. Nu is het wel belangrijk om hier goed over na te denken want met een opleiding ben je al snel weer drie jaar verder. Daar komt ook bij kijken dat het moeilijker kan zijn om een tweede studie te financieren omdat je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Maar het kan de moeite meer dan waard zijn, je hebt namelijk je hele leven nog om te werken right?

Solliciteren
Dit is waarschijnlijk het meest voor de hand liggend, je studeert tenslotte om uiteindelijk een leuke baan te vinden. Maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Gebruik je eigen netwerk
Het is tegenwoordig erg makkelijk om bericht uit te sturen naar je eigen netwerk dat je op zoek bent. Wanneer je dit bijvoorbeeld doet via LinkedIn of Facebook is de kans groot dat je hier veel positieve reacties op krijgt en zal je vaak zien dat je hulp uit onverwachtse hoek krijgt!
Daarnaast heb je vaak een streepje voor als je aanbevolen wordt.

Reageer op vacatures
Lekker oldschool maar waarom ook niet? Dit is nog steeds het echte solliciteren. Gebruik hiervoor vacaturewebsites of sites van recruitmentbureau ’s die voor jouw branche relevant zijn. Belangrijk is wel om tussen de vele sollicitaties uit te springen. Bedenk wat uniek is aan jou als werknemer en zorg dat dit eruit springt. Dit kan iets zijn waar je goed in bent zoals een sterk punt uit je persoonlijkheid of iets unieks. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een functie in grafisch vormgeving is het leuk als je bijvoorbeeld een alternatief CV gebruikt waarbij je jouw skills visualiseert in jouw CV. Met je eerste contact laat je dus vast een voorproefje zien van jezelf zodat de interesse wordt gewekt.

Ga ondernemen!
Klinkt misschien eng of enorm ingewikkeld, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Met ondernemen neem je natuurlijk vaak een risico, maar aan de andere kant: het risico is minder groot wanneer je nog niet zoveel verplichtingen hebt!

Het is natuurlijk wel belangrijk om er goed over na te denken en ook iets te hebben wat je kan verkopen. Heb je bijvoorbeeld een geweldig nieuw product of ben je ergens heel goed in waardoor mensen je daarvoor wel zouden willen inhuren?

Bij ondernemen komt wel al gauw een aantal vragen kijken:

  • Met welke regels krijg je te maken?
  • Hoe doe ik mijn belastingaangiften?
  • Hoe ga ik marketing voeren
  • Welke rechtsvorm past bij mijn onderneming?
  • Hoe voer ik mijn administratie?

Onthoud goed dat een onderneming ook valt of staat met de administratie! Ondanks dat dit vaak een achter geschoven kindje is in ondernemingen is dit wel verplicht en dus belangrijk. Is de administratie niet goed kun je zelfs failliet gaan en daarbij is het altijd goed om te weten dat er niet meer uit gaat als dat er binnen komt!

Ben je hier zelf niet zo goed in? Zorg dan dat je de hulp inschakelt van een passende boekhouder of accountant. Dit klinkt heel duur maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wanneer je namelijk iemand hebt die je van goed advies voorziet verdient dit zichzelf weer terug!

Reizen
Als je het nu niet doet komt het er waarschijnlijk nooit meer van. Je bent net klaar met je studie en hebt alle tijd om na te denken over wat je wel of niet wilt gaan doen. Reizen is de perfecte manier om een stuk van de wereld te ontdekken en rustig na te denken wat je wilt gaan doen als je terug bent. Je hebt nog geen kinderen, geen huis, geen vaste baan, kortom heb je nog weinig verplichtingen en waarschijnlijk zijn je vaste lasten ook nog niet hoog. Als je éénmaal begint met werken heb je weinig kans om bijvoorbeeld drie maanden weg te blijven. Qua kosten wordt het er ook niet makkelijker op afhankelijk van de mate van luxe die je ondertussen gewend bent. In Oost-Azië kom je bijvoorbeeld al rond voor € 30 per week, in landen als Australië kan het wel snel omhoog schieten, denk hierbij aan tot wel € 70 per dag (dit is inclusief slaapplek).

Bedenk ook dat je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunt gaan doen in een land die jou aantrekt, meestal wordt jouw verblijf, eten en overige kosten gedekt door de organisatie waar je werk wilt gaan verrichten.

Maak een goede afweging

Het blijft natuurlijk een moeilijke keuze maar hopelijk hebben we wat inspiratie gegeven om na te denken over hetgeen wat het best bij je past!

1 Response
  • Marije
    mei 3, 2017

    Mijn studie voor accountant loopt bijna ten einde. Nog een paar maandjes, yay. Twijfel nu nog een beetje over wat ik wil gaan doen. Misschien een gap year of toch meteen aan het werk. Lijkt me wel fijn om centjes te verdienen.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge