Een gepaste outfit voor een uitvaart kiezen

Een gepaste outfit voor een uitvaart kiezen

HNCK3469

De dood is iets waar we liever niet mee bezig zijn. De meeste van ons zullen hooguit een uitvaartverzekering afsluiten en gaan dan weer verder met de leukere dingen in het leven. Maar soms kun je er niet omheen, bijvoorbeeld wanneer je naar een begrafenis of crematie moet. Dan rijst al snel de vraag: wat moet ik aan doen? Wat is gepast en wat kan je beter niet dragen?

Welke kleuren bij een uitvaart?

Is het een nogal formele uitvaart dan is zwart meestal het meest gepast. Soms kan er ook specifiek gevraagd worden om een andere kleur te dragen. Dit wordt meestal gedaan via de rouwkaart. Een kleur die je tegenwoordig vaak terugziet op begrafenissen is wit. Ook kan het per religie of cultuur nog wel eens anders zijn wat daarbij de traditionele rouwkleur is. Het is een goed idee om je daar van te voren eens in te verdiepen.

Is de uitvaart minder formeel, kies dan in ieder geval voor wat meer stemmige kleuren. Donkergrijs of donkerblauw werkt prima. Zelf een donkere paars is mogelijk. Het kan ook zijn dat de vrienden en familie van de overledene helemaal niet formeel zijn. Dan zullen de kleuren die je kiest ook niet zo veel uitmaken.

Welke kleding bij een uitvaart?

Wat altijd werkt voor een uitvaart is een zwart jurkje. Zorg dat deze niet te kort is. Ook een mantelpakje of een damespak in een stemmige kleur werkt prima voor een begrafenis of een crematie. Een niet al te fel jurkje met een donker jasje is ook altijd wel gepast.

Hoge hakken zijn geen probleem, als ze maar niet al te uitbundig zijn. Dit geldt ook voor de make-up die je opdoet. Probeer ook niet al te veel accessoires te dragen. Hoe simpeler je het houdt, hoe beter. Het is oké om een zonnebril te dragen op een uitvaart. Soms is dat wat prettiger omdat je dan je verdriet een beetje kan verbergen. Doe wel even je bril af als je mensen begroet.

Hopelijk hebben we je zo wat houvast gegeven voor wat je kan dragen bij een uitvaart. En we hopen natuurlijk nog heel lang duurt voor je iets aan deze tips hebt. Ben je een beetje onzeker over hoe je je moet gedragen, lees dan deze etiquetteregels voor bij een uitvaart

Heb jij nog goede kledingadviezen voor een uitvaart? Laat het weten in een reactie.

 

3 Responses
 • Jolanda
  april 19, 2017

  Best een uitdaging: respectvol én elegant kleden voor een begrafenis of crematie. In sommige culturen doen ze dat mooi. Niets zwart of somber. Gewoon lichte, vrolijke kleuren.

 • eric bijnen
  mei 6, 2017

  Wat voor een soort rok/kleding adviseert U mij. Ik ben een crossdresser / transgender. ik heb een nette zakelijke rok/ model van een mantelpak met daarop een blazer. Ook heb ik twee jurken in het zwart. Waarvan 1 bovenaan gesloten is, daaronder kan ik ook nog een lange zwarte rok aandoen.

 • julia
  mei 31, 2017

  Het is lastig, aangezien er de afgelopen jaren al veel veranderd is qua kleding die bijvoorbeeld geschikt is voor op het kantoor. Ga je er vanuit dat er ook veel veranderd is qua kleding in de uitvaart. Ik denk dat alle jurken en rokken tot de knie en mouwen lang moeten zijn. Dat ziet er toch iets netter uit. Vaak zie je dat mensen in alledaagse kleding naar begrafenissen gaan dus kleurrijke blousjes dragen.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge