Nederlanders zuinig met liefdesverklaring op papier

Ruim 40% Nederlanders heeft nog nooit een liefdesbrief geschreven 

Amsterdam, 26 september 2016 – Dat Nederlanders nuchter zijn, komt niet als een verrassing. Maar zelfs voor onze geliefde drukken we onze gevoelens niet graag uit, blijkt uit een enquête van PARSHIP* naar aanleiding van Love Note Day, de internationale dag van de liefdesbrieven (maandag 26 september). Uit dit onderzoek* blijkt dat 42 procent van de Nederlanders nog nooit een liefdesbrief- of bericht heeft geschreven. En hoewel Shakespeare zich zou omdraaien in zijn graf, zeggen opvallend veel mensen (38%) vooral gecharmeerd te zijn van eenvoudige, oprechte berichten zoals: ‘ik houd van je’, ‘ik vind je lief’ of ‘ik mis je’.

love

Nuchter volk
Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog nooit een liefdesbericht ontvangen, niet via een brief, noch via een sms of app. “Aangezien wij in diverse landen in Europa datingsites hebben, zie ik de verschillen tussen de landen heel duidelijk. Nederlanders zijn geen ster in het benoemen van gevoelens”, vertelt Femke van der Hoeven, Country Manager bij PARSHIP Nederland. “Soms is dat omdat ze niet zien dat hun partner daar wellicht wel behoefte aan heeft of ze zijn bang voor een negatieve of nuchtere reactie. Een poëtische uitspraak wordt door ons Nederlanders immers al snel als cheesy bestempeld.”

Anoniem
Een aantal schrijvers van de liefdesbrieven (13%) pakte het anders aan: zij brachten hun ode aan hun geliefden zonder zichzelf als afzender te vermelden. Doeltreffend? Dat is de vraag: 17 procent van de respondenten heeft weleens een brief ontvangen zonder er ooit achter te zijn gekomen van wie die was.

Complimenten
Een romantisch bericht hoeft wat betreft de vrouwen niet eens een liefdesverklaring te zijn. “We horen vooral van vrouwen dat ze het heel romantisch vinden wanneer mannen complimenten geven, maar net zoals we gevoelens niet snel uitdrukken, zijn we ook zeer zuinig met complimenten geven”, vertelt Van der Hoeven. “Dus voor de mannen en vrouwen die moeite hebben met liefdesverklaringen, app eens dat hij of zij er geweldig uitzag gisteravond, of dat het zo gezellig was samen. Dat scoort bijna net zo hoog als een liefdesbrief.”

 

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge